Menu

Hamnbad i Stockholm

Tillsammans vill vi skapa ett roligare Stockholm!

I Stockholm har man njutit av vatten och närheten till havet i över tusentals år. Stränderna har alltid varit en del av invånarnas liv och vardag. Med din hjälp hoppas vi kunna tillföra något nytt till den traditionen. Tillsammans med stockholmarna önskar vi skapa ett flytande varmvattenbad i anslutning till Gamla Stan, där man kan bada, basta, äta och hänga tillsammans, och njuta av närheten till vattnet året runt.

På den här sidan får du information om det hamnbad, eller flytande varmvattenbad, som föreslås i anslutning till Gamla Stan, och även möjlighet att ge dina önskemål och tankar om hur ett sådant hamnbad borde utformas.

Read about hamnbad in english.

Medverka i diskussionen om hamnbadet

Vad erbjuder hamnbadet?

Ett hamnbad kan erbjuda upplevelser som så många som möjligt har glädje av, på ett hållbart sätt. Det är därför vi ber om era önskemål, och hoppas att ni är med och berättar vad ni skulle vilja uppleva på ett hamnbad i Stockholm!

Nedan listar vi olika förslag som vi tror kan kan bli fantastiska tillskott – men vad tycker du? Vad vill du göra? Vad vill du uppleva? Vi behöver era önskemål och tankar. Du kan ge oss dina tankar i frågorna nedan, men du kan även skriva till oss på våra sociala medier.

Simma och bada

Ett hamnbad är en plats där alla är välkomna för att sola, njuta av utsikten, ta en kopp kaffe och umgås i trevligt sällskap. Och naturligtvis simma, i utebad med uppvärmd simbassäng året runt från tidig morgon till sen kväll.

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.

Bastu

I Norden har vi en lång tradition av bastukultur. Idag, i moderna tider, använder vi bastun för att slappna av och njuta. Men det finns många olika slags bastur, och ett hamnbad skulle ha möjlighet att erbjuda flera alternativ, beroende på vad du gillar.

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.

Wellnes och fitness

Träning har blivit en central del i mångas fritid och livsstil. Men balansen mellan träning, och avslappning efter träning, är individuell och varierar beroende på person och dag i veckan. På ett hamnbad skulle du kunna ägna dig åt det som passar dig, oavsett förutsättningar och erfarenhet.

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.
Eat & Drink

Mat och dryck

En central del av en bra dag är mat och dryck som stöder stämningen. Ibland kräver förberedelsen för ett träningspass ett ordentligt mål mat, ibland vill man ha ett fräscht, litet mellanmål för att njuta.

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.

Upplevelser och evenemang

Staden lever och speciellt på sommaren vill många njuta av musik och underhållning utomhus. Skulle hamnbadet ligga vid Gamla Stan, skulle det vara lättillgängligt via flera av Stockholms tunnelbanelinjer, och stockholmarna skulle dessutom då skulle få njuta av evenemang vid vattnet. Men vilka sorters evenemang är du intresserad av?

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.

Är det något vi inte har tänkt på?

Här nedan kan du berätta för oss vad du önskar av ett hamnbad i Stockholm.

Glöm inte att trycka på Skicka, annars får vi inte din feedback.

Badhusets historia i Stockholm

Stockholm har en rik historia av badhus som centrala mötesplatser för invånarna. De har varit en hörnsten av stockholmarnas liv i 200 år med syftet att föra människor samman för träning och avslappning.

Så tidigt som 1840 blev det obligatoriskt med kallbad vid de regementen som låg i Stockholm, varpå man byggde ett vid Skeppsholmen. Badhuset vid Skeppsholmen är kanske mest känt genom Eugene Janssons målningar.

På 1850-talet öppnade ”Fruntimrens badinrättning” vid Kastellholmen. Vad som först var en väldigt enkel anläggning blev något mycket större efter påtryckningar från simmaren Nancy Edberg (med hjälp av Kung Oscar I). Anläggningen lades ner 1911.

Stockholms mest kända och första riktigt stora badhus, Strömbadet, låg precis i området där vi hoppas lansera vår tolkning av det moderna badhuset – på Riddarholmen. Badet öppnade 1884, var byggt i trä och hade över 300 000 besökare varje år. Likt vår vision på Nordic Urban hade Strömbadet också ett kafé och andra aktiviteter än simning som tillsammans skapade en komplett mötesplats för alla tillfällen – och alla stockholmare.

Varför Gamla Stan?

Nordic Urban, bolaget bakom Allas Pool, har under en längre tid diskuterat olika platser för ett hamnbad med Stockholms Stad. Tillsammans har vi kommit fram till att platsen vid Gamla Stan skulle passa bäst. Idag används inte området (även tidigare känt som helikopterplattan) och platsen är rätt så ogästvänlig och underutnyttjad. Men den är centralt belägen, lättillgänglig för stadens alla invånare och dessutom ett ställe där man historiskt sett samlats för att bada tillsammans. Och, platsen har strålande solsken från lunch till kväll!

På kartan kan du mer detaljerat se var hamnbadet skulle ligga, ett stenkast från Gamla Stans tunnelbanestation.

Q&A

Vem ligger bakom projektet?
Nordic Urban är ett företag som arbetar med fastighets- och stadsutveckling med inriktning mot kultur och hälsa. Vår ambition är bland annat att göra fler stränder tillgängliga för folk som bor i städer.

Vi är mest kända för hamnbadet Allas Sea Pool som ligger i Helsingfors hamn, mitt emot Presidentens slott och Sveriges ambassad. Badet har Nordens första flytande simbassänger, med varmvatten (27 grader) året runt, vilket möjliggör varma simturer även på vintern då isen ligger tjock. Förutom varm storbassäng erbjuds även barnbassäng, kallbad, bastu, yoga, träning och café.

Våra värderingar vi lever efter kan beskrivas så här:
1. Nära förhållande med natur, vatten och trä
2. Inkludering, jämlikhet och gemenskap
3. Hygge – Kollektiv trivsel
4. Lagom – Lämplig livsstil
5. Sisu – Vilja och förmåga att kämpa

Hur skulle hamnbadet finansieras?
Anläggningen skulle helt och hållet finansieras med privata medel.
Tvärtom skulle en arrendeavgift betalas till staden för det vattenområde som
anläggningen upptar. Affärsmodellen har prövats i Helsingfors och fungerar bra, och liknande projekt är på gång i flera andra städer.

Var hittar jag senaste informationen om projektet?

Du hittar den senaste informationen om projektet här på webbsidan och på vår Facebooksida.

Kan jag påverka hur hamnbadet kommer se ut och fungera?

Ja, vi ber om din hjälp att utforma hamnbadet! Vi hoppas att hamnbadet skulle skapas i dialog med stockholmare, boende i närområdet och politiker. Därför behöver vi dina tankar, idéer och önskemål. För att ta del av och påverka diskussionen kan du gärna besöka vår Facebooksida. Du kan också mejla till oss direkt.

Hur fungerar tekniken bakom pooler med vatten från Riddarfjärden?
Vi är ännu i planeringsskedet, men i Helsingfors har vi ett liknande bad. Troligt är att hamnbadet byggs på dubbelbottnade pråmar av stål och cement som förankras i sjöbotten med pålar eller stålwires. Företaget bakom projektet utvecklar och tillämpar även miljöenergilösningar och badet i Stockholm planeras förbruka mindre energi än ett offentligt inomhusbad med samma kapacitet. Anläggningen i Helsingfors blev klimatneutral inom ett år efter driftsättning.

Hur renas vattnet?
Det finns flera olika möjligheter att rena vattnet som hamnbadet skulle kunna använda. Ett alternativ är att de flytande poolerna kommer fyllas med filtrerat vatten från Riddarfjärden via en mekanisk filtrering och UV-strålning eller ett naturligt vattenfiltreringssystem som ofta kallas biofiltrering. Detta är ett alltmer populärt sätt att filtrera poolvatten utan kemikalier. Varmvattenbassängerna rengörs med sandfiltrering, UV-strålning, aktivt kol och kemikalier. De uppvärmda poolerna kan också använda ultrafiltreringsteknologi med membran som är så små att till och med virus och bakterier inte kan passera. Båda metoderna kan rengöra miljontals liter vatten varje dag och vattnet som skulle cirkuleras tillbaka till Riddarfjärden skulle vara renare än när det togs upp.

Hur har ni tagit hänsyn till miljö och hållbarhet i er verksamhet och i planeringen av anläggningen?
Våra tankar om well-being kommer från den nordiska synen på ett hälsosamt och hållbart liv. Det innebär bland annat att vi tänker hållbart i allt vi gör, att det omfattar miljön omkring oss, och att det finns en koppling till vatten och trä.

Inkludering, jämlikhet och gemenskap ingår i våra kärnvärden och alla våra tjänster bygger på principer om holistiskt välmående och målet om balans i livet. I vår verksamhet och i våra anläggningar strävar vi efter en känsla av välmående, mys och intimitet. Vi har för avsikt att erbjuda tjänster som möjliggör lärande och personlig utveckling.

Nordic Urban kommer att lösa uppvärmningen av bassängerna på det mest energieffektiva sättet, där den energi som används ger minimal eller obefintlig klimatpåverkan. Vi investerar i energieffektivitet genom värmeisolering och genom att minska avdunstning från bassängerna. Utanför öppettider kommer bassängerna vara täckta och vattenvärmen isoleras som i termosflaskor. Vid exempelvis värmeproduktion använder vi oss av förnybar energi, vilket ger oss goda förutsättningar att minimera klimatpåverkan. Ett utomhusbad med den teknologi som vi använder kommer att använda mindre energi per badgäst än ett konventionellt inomhusbad.
Nordic Urbans anläggningar byggs med trä som prioriterat byggmaterial, vilket ytterligare begränsar anläggningens klimatavtryck.

För oss på Nordic Urban är havs- och vattenmiljön självklart mycket viktig.

  • Vi stödjer ideella organisationer som hjälper att skydda floder och vatten, genom att göra organisationerna synliga och ge dessa aktörer en plats och plattform för utbildande evenemang. I Helsingfors har Allas Sea Pool bl.a samarbetat med John Nurminen Foundation.
  • Anläggningen renar flera miljoner liter vatten varje dag.
  • Flytande anläggningar som denna släpper inte ut några kemikalier som kan skada vattnets ekosystem eller det marina livet.
  • Allas Sea Pool utrustas alltid med det bästa återvinningssystemet på marknaden, samt att alla återvinningsavtal ställer högsta krav.
  • Mat och dryck på vår anläggning fokuserar på ett hållbart, grönt utbud och vegetariska/ veganska alternativ.

Nordic Urban develops and operates floating hubs of wellbeing

Nordic Urban aims to improve urban life by designing, constructing, financing, launching, and operating new floating pools, spas and wellness hubs. The company is developing an ecosystem of wellbeing services based on Nordic ideas of the good life. The purpose of the company is to make cities more livable by developing networks of new hubs of wellbeing and culture on waterfronts.

Allas Sea Pool is based on several trends that make it relevant in today’s environment. With urbanization and the busy rhythm of life, city dwellers need places to experience a slow pace and recover. Wellness is another powerful trend that combines health awareness and investment in self-development. Western individualization has once again led to an increased need for a feeling of communality among urban residents.

Sustainability

Allas Pool’s vision is to provide a great day out in the city for city dwellers. When good moments can be spent every day without needing to leave the city, wellbeing is assured for both people and nature.

Sustainable development in building and working is important to us. Our objective is climate-neutral use of energy, and quite obviously, protection of the seas and sealife. We want to act responsibly in consideration of the city center’s own atmosphere.

The concrete pontoons below the quay are protected by a coating from below. The coating protects the bottom of the pontoon and prevents particle release. The coating does not dissolve chemicals in water. Metal structures are non-toxic protected like modern ships.

Our values

The well-being concept is based on the Nordic values of a good life:

  • Sustainable and connected with the environment, water, and wood
  • Inclusive, egalitarian, and communal
  • Balance
  • Coziness and intimacy
  • Learning and self-development

Personnel

Raoul Grünstein
CEO, Founder

Petteri Lautso
Project Development Director

Marianne Mäkelä
Marketing and Communications Director

Timo Hämäläinen
Location Analyst