Menu

Hamnbad i Stockholm

Tillsammans vill vi skapa ett roligare Stockholm!

I Stockholm har man njutit av vatten och närheten till havet i över tusentals år. Stränderna har alltid varit en del av invånarnas liv och vardag. Med din hjälp hoppas vi kunna tillföra något nytt till den traditionen. Tillsammans med stockholmarna önskar vi skapa ett flytande varmvattenbad i anslutning till Gamla Stan, där man kan bada, basta, äta och hänga tillsammans, och njuta av närheten till vattnet året runt.

På den här sidan får du information om det hamnbad, eller flytande varmvattenbad, som föreslås i anslutning till Gamla Stan.

Medverka i diskussionen om hamnbadet

Read about the project in English.

Vad erbjuder hamnbadet?

Hamnbadet ska erbjuda upplevelser som så många som möjligt har glädje av, på ett hållbart sätt.

Simma och bada

Ett hamnbad är en plats där alla är välkomna för att sola, njuta av utsikten, ta en kopp kaffe och umgås i trevligt sällskap. Och naturligtvis simma, i utebad med uppvärmd simbassäng året runt från tidig morgon till sen kväll.

Bastu

I Norden har vi en lång tradition av bastukultur. Idag, i moderna tider, använder vi bastun för att slappna av och njuta. Hamnbadet kommer att erbjuda olika bastuupplevelser att välja på.

Wellness och fitness

Träning har blivit en central del i mångas fritid och livsstil. Men balansen mellan träning, och avslappning efter träning, är individuell och varierar beroende på person och dag i veckan. På ett hamnbad skulle du kunna ägna dig åt det som passar dig, oavsett förutsättningar och erfarenhet.

Mat och dryck

En central del av en bra dag är mat och dryck som stöder stämningen. Ibland kräver förberedelsen för ett träningspass ett ordentligt mål mat, ibland vill man ha ett fräscht, litet mellanmål för att njuta.

Upplevelser och evenemang

Staden lever och speciellt på sommaren vill många njuta av musik och underhållning utomhus. Skulle hamnbadet ligga vid Gamla Stan, skulle det vara lättillgängligt via flera av Stockholms tunnelbanelinjer, och stockholmarna skulle dessutom då skulle få njuta av evenemang vid vattnet.

Badhusets historia i Stockholm

Stockholm har en rik historia av badhus som centrala mötesplatser för invånarna. De har varit en hörnsten av stockholmarnas liv i 200 år med syftet att föra människor samman för träning och avslappning.

Så tidigt som 1840 blev det obligatoriskt med kallbad vid de regementen som låg i Stockholm, varpå man byggde ett vid Skeppsholmen. Badhuset vid Skeppsholmen är kanske mest känt genom Eugene Janssons målningar.

På 1850-talet öppnade ”Fruntimrens badinrättning” vid Kastellholmen. Vad som först var en väldigt enkel anläggning blev något mycket större efter påtryckningar från simmaren Nancy Edberg (med hjälp av Kung Oscar I). Anläggningen lades ner 1911.

Stockholms mest kända och första riktigt stora badhus, Strömbadet, låg precis i området där vi hoppas lansera vår tolkning av det moderna badhuset – på Riddarholmen. Badet öppnade 1884, var byggt i trä och hade över 300 000 besökare varje år. Likt vår vision på Nordic Urban hade Strömbadet också ett kafé och andra aktiviteter än simning som tillsammans skapade en komplett mötesplats för alla tillfällen – och alla stockholmare.

210217_06_Stockholm_Hamnbad

Picture by OOPEAA

Varför Gamla Stan?

Nordic Urban, bolaget bakom Allas Pool, har under en längre tid diskuterat olika platser för ett hamnbad med Stockholms Stad. Tillsammans har vi kommit fram till att platsen vid Gamla Stan skulle passa bäst. Idag används inte området (även tidigare känt som helikopterplattan) och platsen är rätt så ogästvänlig och underutnyttjad. Men den är centralt belägen, lättillgänglig för stadens alla invånare och dessutom ett ställe där man historiskt sett samlats för att bada tillsammans. Och, platsen har strålande solsken från lunch till kväll!

På kartan kan du mer detaljerat se var hamnbadet skulle ligga, ett stenkast från Gamla Stans tunnelbanestation.

Q & A

Vem ligger bakom projektet?
Nordic Urban är ett företag som arbetar med fastighets- och stadsutveckling med inriktning mot kultur och hälsa. Vår ambition är bland annat att göra fler stränder tillgängliga för folk som bor i städer.

Vi är mest kända för hamnbadet Allas Sea Pool som ligger i Helsingfors hamn, mitt emot Presidentens slott och Sveriges ambassad. Badet har Nordens första flytande simbassänger, med varmvatten (27 grader) året runt, vilket möjliggör varma simturer även på vintern då isen ligger tjock. Förutom varm storbassäng erbjuds även barnbassäng, kallbad, bastu, yoga, träning och café.

Våra värderingar vi lever efter kan beskrivas så här:
1. Nära förhållande med natur, vatten och trä
2. Inkludering, jämlikhet och gemenskap
3. Hygge – Kollektiv trivsel
4. Lagom – Lämplig livsstil
5. Sisu – Vilja och förmåga att kämpa

Hur skulle hamnbadet finansieras?
Anläggningen skulle helt och hållet finansieras med privata medel.
Tvärtom skulle en arrendeavgift betalas till staden för det vattenområde som
anläggningen upptar. Affärsmodellen har prövats i Helsingfors och fungerar bra, och liknande projekt är på gång i flera andra städer.

Var hittar jag senaste informationen om projektet?

Du hittar den senaste informationen om projektet här på webbsidan och på vår Facebooksida.

Kan jag påverka hur hamnbadet kommer se ut och fungera?

Ja, vi ber om din hjälp att utforma hamnbadet! Vi hoppas att hamnbadet skulle skapas i dialog med stockholmare, boende i närområdet och politiker. Därför behöver vi dina tankar, idéer och önskemål. För att ta del av och påverka diskussionen kan du gärna besöka vår Facebooksida. Du kan också mejla till oss direkt.

Hur fungerar tekniken bakom pooler med vatten från Riddarfjärden?
Vi är ännu i planeringsskedet, men i Helsingfors har vi ett liknande bad. Troligt är att hamnbadet byggs på dubbelbottnade pråmar av stål och cement som förankras i sjöbotten med pålar eller stålwires. Företaget bakom projektet utvecklar och tillämpar även miljöenergilösningar och badet i Stockholm planeras förbruka mindre energi än ett offentligt inomhusbad med samma kapacitet. Anläggningen i Helsingfors blev klimatneutral inom ett år efter driftsättning.

Hur renas vattnet?
Det finns flera olika möjligheter att rena vattnet som hamnbadet skulle kunna använda. Ett alternativ är att de flytande poolerna kommer fyllas med filtrerat vatten från Riddarfjärden via en mekanisk filtrering och UV-strålning eller ett naturligt vattenfiltreringssystem som ofta kallas biofiltrering. Detta är ett alltmer populärt sätt att filtrera poolvatten utan kemikalier. Varmvattenbassängerna rengörs med sandfiltrering, UV-strålning, aktivt kol och kemikalier. De uppvärmda poolerna kan också använda ultrafiltreringsteknologi med membran som är så små att till och med virus och bakterier inte kan passera. Båda metoderna kan rengöra miljontals liter vatten varje dag och vattnet som skulle cirkuleras tillbaka till Riddarfjärden skulle vara renare än när det togs upp.

Hur har ni tagit hänsyn till miljö och hållbarhet i er verksamhet och i planeringen av anläggningen?
Våra tankar om well-being kommer från den nordiska synen på ett hälsosamt och hållbart liv. Det innebär bland annat att vi tänker hållbart i allt vi gör, att det omfattar miljön omkring oss, och att det finns en koppling till vatten och trä.

Inkludering, jämlikhet och gemenskap ingår i våra kärnvärden och alla våra tjänster bygger på principer om holistiskt välmående och målet om balans i livet. I vår verksamhet och i våra anläggningar strävar vi efter en känsla av välmående, mys och intimitet. Vi har för avsikt att erbjuda tjänster som möjliggör lärande och personlig utveckling.

Nordic Urban kommer att lösa uppvärmningen av bassängerna på det mest energieffektiva sättet, där den energi som används ger minimal eller obefintlig klimatpåverkan. Vi investerar i energieffektivitet genom värmeisolering och genom att minska avdunstning från bassängerna. Utanför öppettider kommer bassängerna vara täckta och vattenvärmen isoleras som i termosflaskor. Vid exempelvis värmeproduktion använder vi oss av förnybar energi, vilket ger oss goda förutsättningar att minimera klimatpåverkan. Ett utomhusbad med den teknologi som vi använder kommer att använda mindre energi per badgäst än ett konventionellt inomhusbad.
Nordic Urbans anläggningar byggs med trä som prioriterat byggmaterial, vilket ytterligare begränsar anläggningens klimatavtryck.

För oss på Nordic Urban är havs- och vattenmiljön självklart mycket viktig.

  • Vi stödjer ideella organisationer som hjälper att skydda floder och vatten, genom att göra organisationerna synliga och ge dessa aktörer en plats och plattform för utbildande evenemang. I Helsingfors har Allas Sea Pool bl.a samarbetat med John Nurminen Foundation.
  • Anläggningen renar flera miljoner liter vatten varje dag.
  • Flytande anläggningar som denna släpper inte ut några kemikalier som kan skada vattnets ekosystem eller det marina livet.
  • Allas Sea Pool utrustas alltid med det bästa återvinningssystemet på marknaden, samt att alla återvinningsavtal ställer högsta krav.
  • Mat och dryck på vår anläggning fokuserar på ett hållbart, grönt utbud och vegetariska/ veganska alternativ.